Powody dla których warto jeść kiszoną kapustę:
Fot: Getty Images |
Pobudza soki trawienne i apetyt. Podczas fermentacji kwasu mlekowego ma wielkie zbawienie działanie na układ pokarmowy. Sok z kapusty stymuluje prace wątroby, śledziony, też na pęcherzyk żółciowy oraz wzmaga perystaltykę jelit i likwiduje zaparcia.
Odbuduje mikrofibrę jelitową, po leczeniu antybiotyków. Kapusta działa toksycznie na szkodliwe mikroorganizmy miedzy innymi na drożdżaki odpowiedzialne zagrzybicie zakażenie.
Reguluje nadczynność tarczycy, ze względu na obecność, tak zwane substancji wolotwórczych, które hamują syntezę hormonów tarczycy.
Zapobieganie nowotworom, kapusta kiszona jest bogata przeciwutleniacze witaminy A, C i E. Kapusta oczyszcza organizm z wolnych rodników, które przyczyniają się do rozwoju nowotworów i zmian miażdżycowy.
Poprawia kondycję włosów i paznokci. To zasługa związków siarki i witaminy E. Dodatkowo karotenoidy i polifenole dbają, by skóra dłużej wygląda zdrowo i młodo.
Tweet
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz